Avhengig av type problemstilling, pasientens behov, forventninger og mål kan et behandlingsforløp bestå av tidsavgrenset eller lengre samtaleterapi (støttesamtaler, psykoterapi) og/ eller medikamentell behandling.
Det kan være flere grunner til at man velger å oppsøke hjelp. Noen ganger kan det være psykiske eller fysiske helseplager som reduserer livskvalitet (eks. depresjon, angst, spiseproblemer, søvnvansker, psykosomatiske plager). Andre ganger trenger man å forstå nærmere egne handlingsmønstre for å finne ut bedre strategier eller lære seg å ta bedre være på seg selv. Det er vanlig at i perioder kan livet by på utfordringer som vil bli vanskelige å kommer over på egen hånd. Eller ønsker man seg endring, å utvikle seg og bruke bedre sine ressurser.
Det fins ikke fasit eller enkel oppskrift som passe for alle på hva slags behandling man kan trenge. Å sette ord på egne utfordringer, undre seg over dem sammen med en terapeut pleier å være det første trinnet i behandling. Ofte kan allerede dette bidra til lettelse og bedring.
Behandling pleier derfor starte med utredning og kartlegging av helseproblemer. Dette innebærer fokus på flere – både aktuelle og tidligere – erfaringer, mønstre, utfordringer og ressurser hos pasient. Som lege har jeg i utgangspunktet fokus på å kartlegge både psykiske og fysiske plager, eventuell sammenheng mellom dem, men også utelukke at det ikke er fysisk sykdom som står bak problemer med psykisk helse. En viktig del av utredning er en samtale rundt tidligere livserfaringer (f.eks. relasjonelle) og hvordan mønstre utviklet tidlig i livet gjenspeiler seg i tanker, følelser og relasjoner. Utredningssamtale(r) har som et mål diagnostisk konklusjon, men også avklaring når det gjelder pasientens forventninger og mål for behandling. Dette med hensyn til å bygge felles forståelse for symptombildet og terapeutisk allianse rundt behandlingsprosjektet.
Ut ifra aktuelle retningslinjer og anbefalinger bør behandlingstiltak tilpasses den enkelte pasient med hensyn til hvor pasienten befinner seg, hva er forventningene og mål for behandlingen. Det er derfor vanskelig å beskrive et typisk behandlingsforløp. Forståelse, økt innsikt og psykoedukasjon kan for mange bidra til lettelse av psykiske plager. Andre kan ha behov for lengre samtaleterapi, som fokuserer på å endre uhensiktsmessige atferdsmønstre og bygge mer adaptive mestringsstrategier. For noen kan bearbeiding av gamle psykologiske sår bli den beste løsning. I moderate og mer alvorlige forstyrrelser kan man også vurdere medikamentell behandling, både som enkelt tiltak eller i kombinasjon med samtaleterapi. Det er viktig å bemerke at psykiatrisk medisinering kan i noen tilfeller bidra til å kunne få til bedre utbytte av samtaleterapi.
Uavhengig av diagnoser og brukte behandlingsmetoder anser jeg at et møte mellom to mennesker som er preget av vennlig nysgjerrighet, åpenhet, respekt og tillit er i seg selv en viktig helsefremmende faktor og jeg prøver å ha kontinuerlig fokus på dette.
Eksempler på tilstander som du kan få hjelp med:
- depresjon
- angst
- bipolar lidelse
- ADHD (medikamentell behandling etter ferdig utredning)
- spiseforstyrrelser
- psykosomatiske plager
- stressrelaterte symptomer
- traumelidelser
- tilpasningsforstyrrelser og livskriser
- relasjonelle problemer
Jeg tilbyr behandling på norsk og polsk.